Tuesday, 10 July 2012

Ayat Kursi :)

           Hyeeepppp

Okeyyy !! jhumm baca kisah nyyy :)


Abu Hurairah r.a. pernah ditugaskan oleh Rasulullah S.A.W utk mnjg gudang zakat di bulan Ramadhan. Tiba2 muncullah ssorg, lalu mencuri segenggam makanan. Namun kepintaran Hurairah mmg patut dipuji, kemudian pencuri itu kemudian berhasil ditangkapnya.

"Akn aku adukan kamu kpd Rasulullah S.A.W," gertak Abu Hurairah.

Bkn main takutnya pencuri itu mndgr ancaman Abu Hurairah, hingga kemudian ia pun merengek-rengek : "Saya ini orang miskin, keluarga tanggungan saya byk, sementara saya sgt memerlukan makanan."

Maka pencuri itu pun dilepaskan. Bukankah zakat itu pd akhirnya akn diberikan kpd fakir miskin ? Hanya saja, cara memang keliru. Mestinya jangan keliru.

Keesokan harinya, Abu Hurairah melaporkan kpd Rasulullah S.A.W. Maka bertanyalah beliau : "Apa yg dilakukan kpd tawananmu smlm, ya Abu Hurairah?"

Ia mengeluh, "Ya Rasulullah, bhw ia org miskin, keluarganya byk dan sgt memerlukan makanan," jawab Abu Hurairah. Lalu diterangkan pula olehnya, bahawa ia kasihan kpd pencuri itu,, lalu dilepaskannya.

"Bohong dia," kata Nabi : "Pada hala nanti malam ia akan datang lagi."

Kerana Rasulullah S.A.W berkata begitu, maka penjagaannya diperketat, dan kewaspadaan pun ditingkatkan.Dan, benar juga, pencuri itu kembali lagi, lalu mengambil makanan seperti kelmarin. Dan kali ini ia pun tertangkap.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," ancam Abu Hurairah, sama seperti kelmarin. Dan pencuri itu pun sekali lagi meminta ampun : "Saya org miskin, keluarga saya byk. Saya berjanji esk tak akn kembali lagi."

Kasihan juga rupanya Abu Hurairah mndgr keluhan org itu, dan kali ini pun ia kembali dilepaskan. Pada paginya, kejadian itu dilaporkan kpd Rasulullah S.A.W, dan beliau pun bertanya spt kelmarin. Dan setelah mndpt jawapan yg sama, sekali lagi Rasulullah menegaskan : "Pencuri itu bohong, dan nanti malam ia akan kembali lagi."

Mlm itu Abu Hurairah berjaga-jaga dgn kewaspadaan dan kepintaran penuh. Mata, telinga dan perasaannya dipasang baik2. Diperhatikannya dgn teliti setiap gerak- geri disekelilingnya sudah dua kali ia dibohongi oleh pencuri. Jika pencuri itu benar2 dtg spt diperkatakan oleh Rasulullah dan ia berhasil menangkapnya, ia telah bertekad tdk akn melepaskannya sekali lagi. Hatinya sudah tdk sabar lagi menunggu-nunggu dtgnya pencuri jahanam itu. Ia kesal. Kenapa pencuri kelmarin itu dilepaskan begitu saja sebelum diseret ke hadapan Rasulullah S.A.W ? Kenapa mahu saja ia ditipu olehnya ? "Awas!" katanya dalam hati. "Kali ini tidak akn kuberikan ampun."

Mlm semakin larut, jalanan sudah sepi, ketika tiba2 muncul sesosok bayangan yang dtg menghampiri longgokan makanan yg dia jaga. "Nah, benar juga, ia dtg lagi," katanya dalam hati. Dan tdk lama kemudian pencuri itu telah bertekuk lutut di hadapannya dengan wajah ketakutan. Diperhatikannya benar-benar wajah pencuri itu. Ada semacam kepura-puraan pada gerak-gerinya.

"Kali ini kau pastinya kuadukan kepada Rasulullah. Sudah dua kali kau berjanji tdk akn dtg lagi ke mari, tapi ternyata kau kembali juga. Lepaskan saya," pencuri itu memohon. Tapi, dari tangan Abu Hurairah yang menggenggam erat-erat dapat difahami, bahawa kali ini ia tidak akan dilepaskan lagi. Maka dgn rasa putus asa ahirnya pencuri itu berkata : "Lepaskan saya, akn saya ajari tuan beberapa kalimat yang sgt berguna."

"Kalimat2 apakah itu?" Tanya Abu Hurairah dgn rasa ingin tahu. "Bila tuan hendak tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Maka tuan akn selalu dipelihara oleh Allah, dan tdk akn ada syaitan yg berani mendekati tuan sampai pagi."

Maka pencuri itu pun dilepaskan oleh Abu Hurairah. Agknya naluri keilmuannya lebih menguasai jiwanya sebgai penjaga gudang.

Dan keesokan harinya, ia kembali mghadap Rasulullah S.A.W utk melaporkan pengalamannya yg luar biasa tadi malam. Ada seorang pencuri yg mengajarinya kegunaan ayat Kursi.

"Apa yg dilakukan oleh tawananmu semalam?" tanya Rasul sebelum Abu Hurairah sempat menceritakan segalanya.

"Ia mengajariku beberapa kalimat yg katanya sgt berguna, lalu ia saya lepaskan," jawab Abu Hurairah.

"Kalimat apakah itu?" tanya Nabi.

Katanya : "Kalau kamu tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Dan ia katakan pula : "Jika engkau membaca itu, maka engkau akn selalu dijaga oleh Allah, dan tidak akan didekati syaitan hingga pagi hari."

Mndgr cerita Abu Hurairah, Nabi S.A.W berkata, "Pencuri itu tlh berkata benar, sekalipun sebenarnya ia tetap pendusta." Kemudian Nabi S.A.W bertanya pula : "Tahukah kamu, siapa sebenarnya pencuri yg bertemu denganmu tiap malam itu?"

"Entahlah." Jawab Abu Hurairah.
"Itulah syaitan."

No comments:

Post a Comment